ВНИМАНИЕ!!! ДЕЖУРЕН TЕЛЕФОНЕН НОМЕР ЗА СИГНАЛИ : 0879914112  НА ТОЗИ ТЕЛЕФОН СОБСТВЕНИЦИТЕ/ПОЛЗВАТЕЛИТЕ НА ОБЕКТИ ПО ЧЛ.206 ОТ ЗГ МОГАТ ДА УВЕДОМЯВАТ РДГ БАГОЕВГРАД, КОГАТО СИСТЕМАТА ЗА ПОСТОЯННО ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ ПРЕКЪСНЕ, И В ПОСЛЕДСТВИЕ ЗАПОЧНЕ РАБОТА. 

НачалоНовини 2021/01Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

06.01.2021 - Популацията на дивата свиня е намаляла повече от два пъти в сравнение с пролетната таксация

Популацията на дивата свиня е намаляла повече от два пъти в сравнение с пролетната таксация

Разчитаме на ловците да бъдат коректни при попълването на данните за дивата свиня, посочени в предоставените им формуляри и през последните два излета на сезона.

"Разчитаме много на ловците и през последните два излета на ловния сезон на дива свиня отговорно да попълнят данните в предоставените им формуляри", сподели инж. Юлиян Русев, началник отдел "Ловно стопанство" в Изпълнителна агенция по горите. "Това ще помогне за изготвянето на актуален мониторинг по новата методика, която е в ход от началото на ловния сезон. Показателни за извършване на мониторинга са първите четири и последните четири ловни излета", допълва експертът.

През първите четири ловни излета ловците са попълнили 117 000 формуляра, 

данните от които показват, че популацията на дивата свиня е намаляла повече от два пъти, в сравнение с пролетната таксация. Според обобщените цифри, 20 000 диви свине обитават ловните полета на страната ни, а в определени региони бройката е минимална. Най-малко диви свине, ловците са забелязали на територията на Регионална дирекция по горите - Русе, малко повече от 200 диви свине. Ловците на територията на РДГ Варна и Стара Загора също констатират почти пълно обездивечаване откъм този ловен вид.

Най-голяма е популацията на вида на територията на РДГ - Кърджали, където са отчетени повече от 2500 броя животни от вида и РДГ - Смолян.