ВНИМАНИЕ!!! ДЕЖУРЕН TЕЛЕФОНЕН НОМЕР ЗА СИГНАЛИ : 0879914112  НА ТОЗИ ТЕЛЕФОН СОБСТВЕНИЦИТЕ/ПОЛЗВАТЕЛИТЕ НА ОБЕКТИ ПО ЧЛ.206 ОТ ЗГ МОГАТ ДА УВЕДОМЯВАТ РДГ БАГОЕВГРАД, КОГАТО СИСТЕМАТА ЗА ПОСТОЯННО ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ ПРЕКЪСНЕ, И В ПОСЛЕДСТВИЕ ЗАПОЧНЕ РАБОТА. 

НачалоНовини 2022/01Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

18.01.2022 - Задържаха автомобил с незаконна дървесина в Мала църква

Горски служители от Регионална дирекция по горите София задържаха автомобил, превозващ незаконна дървесина. Нарушението е констатирано на 12.01.2022 г. при проверка в с. Мала църква, общ. Самоков. Инспекторите констатирали, че превозното средство е натоварено с 11,24 куб. м обла строителна дървесина от бял бор и смърч, немаркирана и непридружена с превозен билет. На водача са съставени два акта, с които са задържани дървесината и превозното средство. За случая е образувано досъдебно производство.

При извършената последваща проверка на склада за съхранение и преработка на дървесина, собственост на дружеството, чиято собственост е и автомобилът, не са открити нарушения. 

Същият ден, екип на Дирекцията съставя акт на ползвател на товарен автомобил, с който се транспортира дървесина, без изправно и функциониращо GPS устройство. Нарушението е констатирано при проверка в с. Мирково.

Ден по-късно, горските служители на РДГ София констатират незаконна сеч в землището на с. Бели искър, общ. Самоков, в частна горска територия. Установена е сеч на осем броя дървета от бял бор и смърч, за които не са издавани позволителни за сеч. На място в имота са установени налични общо 8 куб. м едра строителна дървесина. Съставен е констативен протокол и незаконната дървесина е задържана. 

През периода от изминалата седмица, служители на Регионална дирекция по горите – София са извършили общо 464 проверки по Закона за горите, Закона за лова и опазване на дивеча и приложимата нормативна уредба в териториалния обхват на РДГ София.

Проверени са общо: 27 обекта за складиране, преработка и търговия с дървесина, 18 обекта за добив на дървесина, 93 превозни средства, транспортиращи дървесина, повече от 300 ловци, риболовци и други физически лица.

За извършените проверки са съставени общо 7 акта по Закона за горите и един констативен протокол с неизвестен извършител. Задържани са общо 20 куб. м едра строителна дървесина, 1,2 пр. куб. м дърва за огрев, три МПС, една каруца и един бензиномоторен трион.