ВНИМАНИЕ!!! ДЕЖУРЕН TЕЛЕФОНЕН НОМЕР ЗА СИГНАЛИ : 0879914112  НА ТОЗИ ТЕЛЕФОН СОБСТВЕНИЦИТЕ/ПОЛЗВАТЕЛИТЕ НА ОБЕКТИ ПО ЧЛ.206 ОТ ЗГ МОГАТ ДА УВЕДОМЯВАТ РДГ БАГОЕВГРАД, КОГАТО СИСТЕМАТА ЗА ПОСТОЯННО ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ ПРЕКЪСНЕ, И В ПОСЛЕДСТВИЕ ЗАПОЧНЕ РАБОТА. 

НачалоНовини 2019/11Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

22.11.2019 - ИАГ организира среща със съсловните организации на събирачите на трюфели

Ще се търсят най-рационалните и бързи варианти за разписване на точни и ясни правила, свързани с регламентирането на дейностите по опазване на естествени горски находища на трюфели, както и добива и търговията с тях. Около това становище се обединиха представители на съсловните организации на събирачите на трюфели и експерти от ИАГ и МЗХГ по време на проведената днес среща в Агенцията.  

В дискусията взеха участие представители на Национална федерация на ловците на трюфели в България, Асоциация на ловците на трюфели, Национален съюз на ловците на трюфели, Сдружение "Българска асоциация на недървесните горски продукти" и Асоциация „Общински гори“, които изразиха своите становища за регулиране на процесите по цялата верига от лова на трюфелите до тяхната реализация. 

Участниците в срещата бяха единодушни, че е необходимо да бъде засилен контролът по отношение на безразборното събиране на трюфели с цел опазването на естествените горски находища на този вид природен продукт. 

Специалистите се разбраха работата по допълненията в областта на действащото законодателство и създаването на нови нормативни документи да продължи в определен състав, с участието на представители на съсловни организации, по взетите решения от днешната среща.